Få bäst resultat med löpning

Löpträning är en teknik som kan ta några år att få in för att få ut maximalt av träningen. Oavsett om du är nybörjare eller rutinerad löpare kan det vara bra att uppdatera sig. Därför har vi skapat en guide för att leda dig genom de vanligaste misstagen som görs i samband med löpträning och kan hjälpa dig vidare till bättre resultat.

Att börja med löpträning kan många tro är att snöra på sig sina sneakers och springa ut genom dörren. Sanningen är däremot att det ligger lite mer tanke bakom för att få ut bra resultat. Det gäller att se till att du är skonsam mot kroppen, sköter övrig träning och ser till att vila ordentligt mellan passen. 

Viktigt med rätt utrustning

Löpträning är en träningsform som kan vara slitsam mot kroppen om det inte genomförs på rätt sätt. En bra början är att införskaffa dig ett par bra löparskor som ger dig bra stöd för både fötter och knän. Det är ingen bra idé att ge dig ut och springa i dina vanliga vardagsskor då dessa inte är designade för att ge din kropp det stöd den behöver. Löparskor är i grunden gjorda för att ge dig extra bra grepp, mjukare sula och stabilitet. Det är inte vardagsskorna.

Mjuka underlag är bäst för kroppen

När du införskaffat dig ett par bra löparskor och ska ge dig ut på en tur måste du se över terrängen. Många springer vanligtvis på trottoarer, vilket i grunden är asfalt. Asfalt är ett hårt material vilket gör att stöten kroppen utsätts för vid varje steg ger negativ inverkan. Detta är skadligt för både leder, rygg och knän och om det är möjligt, ge dig ut i skogsterräng eller på mjukare skogsvägar för att minska slitage. Om du inte har möjlighet är det inte hela världen att du springer på asfalt, så länge du har bra skor. 

Rutiner för träningen

Hur ofta du ska springa väljer du själv, det viktigaste är att din kropp hinner vila mellan dina träningspass. Det är mellan träningspassen som kroppen får en chans att återhämta sig och det är även då kroppen får en chans att bygga upp sig och bli starkare. Om du styrketränar i kombination med löpträning bör du ta extra hänsyn till återhämtning och vila. I löpträning aktiveras många muskler samtidigt och därför är det viktigt att inte belasta samma muskelgrupp för tidigt efter ett löppass. Undvik därför styrketräning för tidigt inpå när du varit ute och sprungit. 

Styrka gynnar löpningen

När du kompletterar löpning med styrketräning får du ut mer av din löpning. Eftersom löpning i grunden används för att förbättra konditionen behövs styrketräning för att bygga upp kroppens muskler, annars orkar kroppen inte med löpning. Detta förebygger även skador då kroppen blir starkare. Glöm bara inte bort att du inte behöver stå på gymmet och pumpa muskler för att uppnå ett bra resultat – det fungerar alldeles utmärkt att arbeta med enbart din egen kroppsvikt. Armhävningar, situps och utfall är bra och enkla övningar att börja med. 

Utveckla dig med intervallträning

När du kommit igång med löpträning på riktigt behöver du utmanas och utvecklas för att öka chansen att du faktiskt fortsätter med din träning. Varför inte testa intervallträning? Intervallträning baseras på korta övningar där du varierar din puls, vilket enklast går att monitorera med en pulsklocka.

Finns det några nackdelar med den här sortens träning? Ja, många tycker att det är detta är tråkigt och otroligt jobbigt, men viktigt att lägga på minnet är att denna träningsform ger snabba resultat

Du behöver inte intervallträna varje gång du löptränar, men att det är ett bra komplement.