Löpning och pollenallergi

Tillhör du en av de som älskar att löpträna men eländig pollenallergi sätter käppar i hjulet? Då är du inte ensam. Pollenallergi är vanligt i Sverige och kan ge dig jobbiga besvär som nysningar, trötthet och svårt med andningen vilken kan påverka din löpträning negativt.

Pollenallergi ställer till det för många som vill satsa på sin löpträning. Pollen håller på som mest under sommaren, precis i de tider när det är perfekt att ut och springa i det vackra vädret. Tro det eller ej men det finns faktiskt saker du kan göra för att må bättre och inte påverkas lika mycket av din pollenallergi.

Vad är pollenallergi?

pollenPollenallergi innebär att du är överkänslig mot just detta ämne. När ditt immunsystem kommer i kontakt med pollen startas en allergisk reaktion och du får dina besvärande symtom. Symtomen varierar hos olika personer men de vanligaste är:

  • Att du får kliande ögon som är röda och rinner
  • Att du får nästäppa
  • Att du får rinnsnuva
  • Att du nyser mycket
  • Att du känner dig trött

Du kan även få ansträngd andning vilket är det som kan vara farligt just när det kommer till löpning.

Vad kan du göra för att minska dina besvär?

Alla reagerar olika på pollen så vad som fungerar för just dig kan bara du bestämma. Här kommer några saker du kan prova för att minska besvären.

  • Ha fönster och dörrar stängda när du vistas inomhus så att pollen inte kommer in.
  • Vädra på natten när pollenhalterna är lägre.
  • Undvik nyklippt gräs som kan orsaka besvär.
  • Pälsdjur som är utomhus får lätt pollen i pälsen så undvik djur som precis har varit ute.
  • Ta allergitabletter. Dessa ska du börja ta innan dina besvär börjar visa sig. Här gör många fel och tar tabletterna när det är försent.
  • När du tränar löpning under pollensäsongen så bör du träna tidigt på morgonen för då är det dimma och fukt som binder pollen så att det inte flyger runt.

Det forska mycket på pollenallergi och just nu är det på väg att komma en långsiktig lösning som kan underlätta för alla pollenallergiker. Det har gjorts två studier där patienter har fått tre sprutor som ett vaccin mot pollen och detta verkar lovande. De allra flesta upplevde att de fick en bättre livskvalitet och knappt några biverkningar alls. Studien har nu förlängts för att se om detta kan vara lösningen som många väntar på.

Satsa på löpning

löpareDet viktigaste att tänka på när du har pollen och ska satsa på löpning är att du lyssnar på din kropp. Känner du att andningen börjar bli ansträngd ska du stanna och ta dig inomhus för vila. Träning är bra för pollenallergiker eftersom man övar upp sina syreupptagning och besvären minskar men du behöver planera din tärning. Följ pollenrapporten så du vet hur läget ligger till. Är det mycket pollen ute bör du springa på löpband på gymmet. Är halterna låga är det bara att gå ut och springa. Kör hårt men känn efter!