Träna inför maraton – så ska du tänka angående kosten

Står du inför ett maratonlopp ett år eller halvår i förväg? Då är det inte bara träningen du ska ha koll på så att du klarar av att ta dig igenom de där många milen. Det är även kosten och hur och vad du äter under månaderna och veckorna fram till loppet.

Glöm bantningsdieter när du är i färd med att snart springa maraton. Då är det kött, potatis och allmänt mycket protein och kolhydrater som gäller. Tänk även på att äta kvalitetsmat. På https://www.nybergsdeli.se kan du hitta fantastiskt mört och gott kött.

Träna rätt inför 4,2-milen

När du tränar inför ett maraton som ju är ca 4,2 mil långt, så gäller det att inte börja en vecka innan. Nej, istället ska du minste börja träna ett år innan loppet om du är helt otränad. Om du däremot har för vana att springa långdistanslopp så fortsätter du bara i din vanliga takt men löpning flera gånger i veckan och öka på distanserna. Du måste dock oavsett nivå, vara mycket uppmärksam på skador eller sjukdomar och aldrig träna om du är dålig. Börja smått efter skada eller sjukdom.

Hur äter man inför ett långdistanslopp?

Gröt och blåbärssoppa, det var Gunde Svans tricks när han åkte Vasaloppet och alla andra möjliga skidlopp under sin karriär. Och båda två är bra mat. Se även till att få i dig rikligt med vitaminer, mineraler och proteiner varje dag, även om du är vegan eller vegetarian. Kolhydrater är särskilt viktigt när du springer långt eftersom du måste ha energi för att orka springa så länge, kanske även i tuff terräng. Ät också mycket frukt, nötter, bär och grönsaker och om du är en verklig atlet så kan du ta några kosttillskott också bara för att säkerställa orken.