D-vitamin gör dig starkare så du orkar längre

Löpning är en sport som kräver att din kropp är på topp när det kommer till både styrka och uthållighet. För att få de bästa förutsättningar behöver du få i dig tillräckligt med D-vitamin. Solens UV-strålning gör att kroppen bildar eget D-vitamin men du kan även få i dig det via maten.

 

När du tränar mycket är det viktigt att du ser till att du får i dig rätt mängd D-vitamin. Vitamin D gör att du blir starkare och hjälper din kropp att ta åt sig andra ämnen som till exempel förhindrar benskörhet.

 

”D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium.” Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

 

Hur får du i dig D-vitamin?

solPå sommaren när solen är framme gör UV-strålningen att kroppen kan bilda sitt eget D-vitamin men på vintern när det är mörkt och kallt kan du lätt få vitaminbrist. Vanliga symtom på att du har D-vitaminbrist är en extrem trötthet, dålig aptit och fetma. Under vintern kan du tänka på att äta mat som innehåller D-vitamin som fet fisk, mjölkprodukter och margarin och matfett. För att försäkra dig om att du alltid får i dig rätt mängd D-vitamin kan du ta tillskott.

 

Hur mycket D-vitamin behöver du?

Hur mycket du behöver beror på hur gammal du är. Enligt Livsmedelsverket bör barn få i sig ca 10 mikrogram tillskott D-vitamin per dag. Vuxna bör ta ett tillskott på 20 mikrogram per dag. Håll koll å ditt intag av D-vitamin så du kan ta din löpning till nya nivåer.