Kan man springa med en förkylning?

Om du är en person som älskar träning, och specifikt löpning, så kan det vara extra jobbigt att bli sjuk. Du vet att du kommer vara i sämre form efter sjukdomen, och det kan kännas som att det du byggt upp under lång tid försvinner. Men hur är det nu med att springa när man är förkyld? Får man det? Är det farligt?

Enligt den gyllene regeln så gäller grundregeln: ”Träna aldrig med en infektion i kroppen”. Denna regel ger dock utrymme för en del tolkning. Har jag en infektion i kroppen? När försvinner infektionen ur kroppen? Vad ska du tänka på när du varit sjuk och vill komma igång med löpningen igen? Här följer några råd och tips vid förkylning.

  • Träna aldrig med feber – I värsta fall kan infektionen sätta sig på hjärtat eller njurarna.
  • Tänk på ”halsgränsen” – Infektioner ovanför halsen funkar att träna ”måttligt” med.
  • 3-dagars regeln – Du ska vänta 3 dagar med att träna hårt efter sjukdom.

Vad säger experterna?

När du funderar på ”halsgränsen” och känner att du bara är lite snuvig, så bör du fundera ett varv till på hur hårt du ska köra. I en artikel från Expressen så säger läkaren Johan Armfeldt att du bör ta det lugnare när du tränar, om du är lite snorig. Många av de profiler som jobbar med träning är noga med att ta det lugnare när de tränar. En av deltagarna i en hälsopanel uttryckte sig med att ”Är jag lite förkyld utan feber så kör jag på. Antingen bryter det ut eller inte”. Här gäller det dock att du själv lyssnar på din kropp. Som motionär har man tid och råd att vila någon dag extra för att vara på säkra sidan.

Träna för att inte bli förkyld

Det finns belägg för att träning kan hindra dig från att bli förkyld. Tränar du på rätt sätt så kommer immunförsvaret att stärkas, och du slipper de eländiga ”lätta” förkylningarna som påverkar din träning negativt. Mycket pekar på att långa pass är det bästa för att stärka upp immunförsvaret. Det handlar alltså inte om att köra stenhårt med hög puls, utan längre pass med måttlig ansträngning. Just detta är det många inom löpningen som jobbar mot. Så rådet till dig som gillar löpning är att variera mellan intervaller och riktigt långa löppass.