Fungerar din sköldkörtel som den ska?

Känner du dig inte riktigt i toppform? Är du lite trött och hängig? Svettas du extra mycket eller blir du lätt irriterad? Har du gått ner i vikt trots att du äter som vanligt?

Om du svarat ja på någon eller flera av de här frågorna så är det möjligt att du har drabbats av problem med sköldkörteln, vilket idag är en av de vanligaste folksjukdomarna. Tyvärr råder det många missförstånd om detta livsviktiga lilla organ, och det händer att till och med läkare ignorerar de många symptom som det kan ge när det inte fungerar som det ska. Här kan du läsa om vad skörtkörteln gör och varför det är viktigt att vara uppmärksam på dess hälsa.

Vad är sköldkörteln?

Kroppen fungerar tack vare ett stort antal hormoner som hela tiden cirkulerar, tillförs och sinar och utan dem skulle allt stå stilla. Sköldkörteln är ett litet organ som ser ut som en fjäril och sitter i halsen, alldeles framför luftröret, och dess uppgift är att förse kroppen med de hormoner som framförallt styr ämnesomsättningen. Den reglerar saker som hjärtats rytm, kroppstemperaturen och energin och ser till att hela blodcirkulationen fungerar som den ska.

När sköldkörteln inte är helt frisk så kan det leda till att den antingen överproducerar eller underproducerar hormontillförseln, vilket på läkarspråk kallas för hypertyreos respektive hypotyreos. Det här kan drabba alla människor men är särskilt vanligt bland kvinnor i medelåldern eller i samband med stora fysiska eller psykiska förändringar som till exempel en graviditet eller en svår chock.

Symptom och behandling

Vid överproduktion så är de vanligaste symptomen att personen blir ”hyper”, det vill säga väldigt pigg, får hjärtklappningar och/eller går ner i vikt. Underproduktion leder till raka motsatsen: seghet, viktuppgång och en känsla av vara frusen, liksom att hårets och naglarnas kvalitet försämras. Symptomen kommer ofta smygande och många människor går omkring i flera år innan de inser att något inte står riktigt rätt till.

Behandlingen av sköldkörtelproblem kan variera ganska mycket men handlar ofta om ändrad livsföring , hormonreglerande medicinering eller kirurgiska ingrepp. Mycket handlar om att uppnå en bra balans enligt en artikel i Aftonbladet och med lite tålamod kan hormonrubbningen komma till rätta i de allra flesta fallen. Med ett enkelt test kan du få veta om det är sköldkörteln som spökar och med det få en bra och effektiv behandling.