Så lyckas du hålla nyårslöftet

Varje år är det många som avlägger ett nyårslöfte som de hoppas ska förbättra deras liv. Men vilka är egentligen de vanligaste nyårslöftena? Och hur gör du för att hålla ditt nyårslöfte?

Det är lätt att lova sig själv nya hälsosamma vanor vid tolvslaget på nyårsafton. Vanliga nyårslöften kan handla om löpträning och rökning eller andra hälsosamma mål. Ett annat vanligt nyårslöfte är att gå ner i vikt eller och att sluta med godis och skräpmat. Det förekommer även nyårslöften inom ekonomi, arbete och studier men dessa är inte lika vanliga.

Vanligaste nyårslöftena

  • Förbättra hälsan.
  • Gå ner i vikt.
  • Äta nyttigare mat.
  • Utveckla sig själv.
  • Få bättre sömn.

Tänk på det här när du väljer nyårslöfte

För att det ska bli lättare att hålla nyårslöftet är det bra att sätta upp närmandemål. Ett sådant mål handlar om att lägga till en ny positiv vana istället för att sluta med en negativ. Med andra ord är det bättre att bestämma sig för att börja äta mer grönsaker varje dag istället för att sluta med ett onyttigt livsmedel.

Även om det är en del nyårslöften som bryts så är det också många som klarar av att hålla dem i åtminstone upp till ett år. Försök att vara uppmärksam på när du börjar falla tillbaka i gamla vanor. Ha gärna en uppföljning i exempelvis en träningsdagbok eller kostdagbok för att se svart på vitt vad du har åstadkommit.

Gör nyårslöftet till livslång vana

Vid val av nyårslöfte är det viktigt att vara realistisk. Sätter du upp ett alltför svårt och tidsödande mål är risken stor att du misslyckas. Vill du till exempel komma igång med träning kan du sätta ett lågt mål. På så sätt kommer du att känna dig nöjd med att ha klarat av det. Det är därför bättre att ha som mål att träna ett pass i veckan varje vecka än tre. Många veckor kommer du säkert klara av flera pass än så. Men det viktiga är att du inte känner dig misslyckad de veckor du bara klarar av ett pass. Just känslan av misslyckande gäller det att undvika. Det klassiska tankesättet ”det är ju ändå kört nu” bör inte få fäste i huvudet.