Så kommer du igång med träningen efter sjukdom

Återhämtningstiden efter covid-19 ser olika ut. Oavsett vilken typ av infektion du har haft ska du ta det lugnt med hård träning direkt efter tillfrisknandet. Börja med lugna promenader och öka succesivt.

Om du nyss har varit sjuk och ska börja träna igen kan det vara värt att göra ett antikroppstest för att kolla om du har haft covid-19. Hos DocLab kan du göra sådana test. De har även test om du har en pågående infektion. När du ska komma igång med träningen efter en infektion, speciellt covid-19 ska du ta det försiktigt i början. Det varierar från person till person hur lång tid det tar att återhämta sig från covid-19. Om du har varit sängliggande en period kan du uppleva muskelsvaghet, trötthet, orkeslöshet och nedsatt lungfunktion. Därför är det bra att börja träna lugnt. Korta promenader är bra för att återfå muskelkraft och energi. Sedan kan du lägga till lite jobbigare träning men fortfarande hålla passen korta. Vill du ha hjälp att komma igång med träningen kan du kontakta en fysioterapeut.

“Korta pass är bättre än ett långt i början.” Läs mer här.

Vila ordentligt efter träningspasset

Träning är kortvarig stress för kroppen därför är det viktigt att vara frisk innan du drar igång med hårda träningspass. Oavsett sjukdom ska du ta det lugnt med träning om du inte är helt kurerad. Om du utför ett träningspass ska du tänka på att dricka rikligt med vatten under tiden och se till att vila ordentligt efter träningspasset.