Proteinbars efter löpningen – ja eller nej?

Det finns många åsikter om vad man bör äta i samband med löpning – och en av de mer omdebatterade målen är proteinbars. Idag finns det en enorm marknad för proteinbars, och oavsett vilken typ av träning du utför finns det en typ av bar som passar just din återhämtning.

När det gäller löpning så brukar man säga att man ska äta dels något innan träningen för att orka med, samt inom 30 minuter efter avslutat löppass, och en nyttig proteinbar är absolut ett vettigt alternativ. När du väljer en proteinbar får du en noggrant sammansatt mix av proteiner, kolhydrater och ofta också olika mineraler.

Välj återhämtningsmål efter ansträngningsnivå

”En person som behöver träna för att gå ner ett par kilo i vikt behöver inte kompensera för träningen med kosten, eftersom man är ute efter att hamna i kaloriunderskott. Men om du för att bygga muskler och en stark kropp, kan det vara värdefullt att kika igenom kosten.” Hälsoliv

Vissa dietister förespråkar en banan eller en macka som återhämtning och detta kan absolut fungera om du varit ute på en väldigt kort och inte särskilt jobbig löptur – men har du ansträngt dig mer rekommenderas en proteinbar.
Anledningen till detta är att din kropp behöver flera element för att återhämta sig optimalt – och proteinbars är gjorda just för att hjälpa kroppen återhämta sig så bra som möjligt efter träning.

För att en proteinbar ska kunna hjälpa dig att bygga upp dina muskler är det bra om den innehåller ett så högt antal gram protein som möjligt. Man brukar säga att runt 15-20 gram protein är ett bra innehåll i en proteinbar – sen finns det såklart bars som innehåller både mer såväl som mindre protein. Att göra enklare matmissar kan faktiskt göra att du inte får ut det du ville av din träning. Fördjupa dig mer om proteinet och träningen i den här artikeln i SVT!