När du löptränar finns det digitala hjälpmedel du kan använda dig av för att lära känna din kropp bättre. Om du kan ta din puls eller få hjälp med navigation kan du fokusera mer på träningen – därför är det bra att ha en pulsklocka som mäter allt du behöver.
En pulsklocka fungerar till stor del som en vanlig klocka fast har fler smarta inbyggda funktioner såsom pulsmätare och GPS. Många pulsklockor har tidtagarur, kan hålla koll på vart du sprungit någonstans och mäter din kaloriförbränning via kaloriräknare. En del klockor är ännu mer avancerade och har ett medföljande band som ska sättas runt bröstkorgen för att kunna mäta pulsen direkt från hjärtat. Denna typ av pulstagare kan mäta mer precist än vad en pulsklocka du bär om handleden kan, men vill du inte spendera tusenlappar på en sådan är armbandsuret en mer praktisk lösning.
Fördelen med att äga en pulsklocka är att om du är en person som fokuserar på att förbättra dina resultat kan pulsklockan hjälpa dig på vägen. Du kan enklare spåra dina resultat, se vad du kan förbättra och effektivisera träningen.
Varför ska jag ha en pulsklocka?
Pulsklockor används av många aktiva människor för att kunna optimera sin träning. Beroende på hur hög puls du har kan du nämligen få olika effekter av träningen. Vid konditionsträning vill du till exempel få upp en hög puls för att detta ger mest resultat, men vill du förbränna fett är det snarare låg puls du vill komma åt. Det är nämligen lågintensiv träning som gör att du får en maximal fettförbränning, och då behövs inte en hög puls som det gör vid högintensiv träning. Det är detta din pulsklocka kan hjälpa dig med, du kan alltid titta på klockan för att få en indikation för om det är dags för konditions- eller fettförbränningsträning helt beroende på vilken puls du har just nu.
Klockan kan även indikera när det är dags för dig att ta en paus och den kan stämma av hur lång vila du behöver mellan dina träningspass. Detta är för att undvika att du överanstränger kroppen. Riktigt vassa varianter kan dessutom känna av att du börjar bli sjuk, visste du att vid sjukdom så kan vilopulsen höjas? Det är vad de riktigt avancerade klockorna har koll på.