Om du själv har drabbats av sjukdomen men nu är på bättringsvägen finns det vissa, gemensamma efterdyningar som är ganska vanliga, exempelvis:
- Trötthet
- Andfåddhet
- Muskelsvaghet
Upplever du ett eller flera av dessa är det helt normalt och det är viktigt att du ger din kropp tid att återhämta sig helt. När du har varit symptomfri i sju dagar kan du sakta men säkert börja träna igen. För att vara på den säkra sidan att du är helt frisk och att du kan börja vistas bland andra i löpspåret eller på gymmet är det klokt att testa dig. Om du befinner dig nära storstäderna gör PCR test i Stockholm, Malmö eller Göteborg på kliniker där du får tillförlitliga och snabba resultat.
Skynda långsamt
Är du en person som gillar att träna ofta och mycket är det säkert extra frustrerande att ”tvingas” ta det lugnt men faktum är att det kan vara rentav hälsovådligt att ta i för mycket. Enligt Läkartidningen finns det vissa komplikationer i samband med coronaviruset som även kan drabba yngre patienter. De har framförallt med hjärta och lungor att göra och därför rekommenderas en mycket försiktig men stadig återgång till träningen efter sjukdom. Prioritera hellre korta pass än långa, och var noga med att lyssna på din kropp.
Inte bara kroppen
Efter en tids sjukdom är det även ganska vanligt att du känner dig lite trött eller ängslig. Att få covid är ganska stressande och många upplever att de sover sämre även efter att de blivit friska. En annan vanlig komplikation är att du helt eller delvis tappat luktsinnet men även det går att träna upp med tiden.
För att din kropp och ditt sinne ska komma i form efter covid kan det vara klokt att göra en enkel träningsplan som du successivt ökar på allteftersom du blir starkare. En eller ett par korta promenader kan gå över till lätta löpintervaller, och en bra kost och lugna sömnrutiner ger dig snart styrkan tillbaka.